POWRÓT DO KATEGORII KONKURSY
<< poprzedni projekt                                                                    następny projekt >>

Nazwa: Konkurs na opracowanie koncepcji zagospodarowania otoczenia Warszawskiego Pawilonu Architektury Zodiak
Adres:pasaż „Wiecha” w Warszawie
Faza: projekt koncepcyjny
Inwestor: konkurs organizowany przez SARP

Celem projektu jest stworzenie nowoczesnej i elastycznej przestrzeni publicznej, która pozwoli na wielofunkcyjne jej wykorzystanie. Podstawowym założeniem projektowym było stworzenie miejsca, które stymulowałby nieplanowane i spontaniczne zachowania, przestrzeni, która umożliwi przechodniom zatrzymanie się i zachęci ich do przyglądania się a może nawet przyłączenia się do aktywności miejskich. Scenę dla takich aktywności miejskich stwarza plac.
Plac ma za zadanie zachęcać ludzi do wejścia i pozostania na nim, jest miejscem spotkań, ale pełni również funkcje komunikacyjną. Zaprojektowana przestrzeń jest przedpolem pawilonu ZODIAK, punktem charakterystycznym stanowiącym punkt zatrzymania dla osób przemieszczających się Pasażem Wiechowskiego. Jest miejscem interakcji z innymi ludźmi oraz wypoczynku zarówno dla mieszkańców okolicznych budynków, jak i przechodniów. Zaproponowany przez nas sposób zagospodarowania placu daje możliwość swobodnej aranżacji powstałej przestrzeni, wykorzystywania go w celu organizowania różnorodnych wystaw, heppeningów czy targowisk.
Projekt powstał we współpracy z Mają Kłoczko  z pracowni Zieleń i Przestrzeń oraz Grzegorzem Rejniakiem.